Pyszne Święta w Hausengel

Święta Bożego Narodzenia mają swój specyficzny smak w każdym miesjcu. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę po Europie do krajów, z których pochodzą nasze opiekunki. 

Chcąc przybliżyć opiekunom i opiekunkom świąteczne smaki, przygotowaliśmy cykl z przepisami na potrawy tradycyjnie przygotowywane w okresie świątecznym w różnych krajach Europy. Przepisy zebrali dla Państwa pracownicy europejskich biur Hausengel.  Każda z potraw to cząstka tradycji kraju, z którego się wywodzi. Zachęcamy do ich samodzielnego przygotowania i podzielenia się z bliskimi. 

ŚWIĄTECZNY POLSKI BARSZCZ CZERWONY

Składniki:

Bulion wołowy:

250 g wołowiny

50 g boczku w kostkę

1 por

1 korzeń pietruszki

2 marchewki

1 liść laurowy

2 ziarnka ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu czarnego

szczypta soli


Wywar buraczany:

300 g buraka czerwonego

2 łyżki octu jabłkowego

½ łyżeczki soli

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżeczki cukru

1 ząbek czosnku

½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Bulion wołowy i wywar buraczany przygotowujemy osobno. Łączymy je na samym końcu.

Wołowinę i boczek wrzucić do garnka razem z grubo pokrojonymi marchewkami, porem i korzeniem pietruszki . Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą. Zalać litrem wody, zagotować. Zebrać szumowiny i gotować dalej na małym ogniu ok. 90 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, a wywar przelać przez sito. Warzywa i boczek również wyjąć z wywaru i wycisnąć przy pomocy łyżki.

Na wywar buraczany najpierw należy obrać buraczki i pociąć je w wąskie paski. Gotować w 0,75 litra wody przez 10 minut od momentu zagotowania. Dodać pół łyżeczki soli i ocet. Zostawić na 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Paski buraka zostawić z zupie jako wkładkę. 

Kiedy oba wywary są gotowe, należy je połączyć. Doprawić do smaku solą, cytryną i cukrem.  Na koniec całość ponownie podgrzać. Tuż przed podaniem zupę udekorować drobno posiekanym czosnkiem (nie gotować) i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

SAŁATKA SZOPSKA z Bułgarii

Składniki:

4 pomidory

1 ogórek

3 zielone lub czerwone papryki 

1 cebula

½ pęczka natki pietrusszki

1 opakowanie sera owczego

8 oliwek

ocet winny

olej słonecznikowy

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć. Pokroić pomidory, paryki, ogórka i wymieszać je w misce. Cebulę pokroić w pióra, oliwki – w plasterki i dodać do sałatki. Całość posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odrobiną soli i skropić octem winnym i olejem słonecznikowym. Wymieszać wszystkie składniki. Na koniec zetrzeć ser owczy i posypać nim sałatkę. Z padanych ilości wychodzi porcja dla 4 osób.

SMAŻONY SZCZUPAK W SOSIE CHRZANOWYM z Litwy

Składniki:

1 kg filetowanego szczupaka

100 g mąki

2 jajka

100 ml mleka 

Bułka tarta

Sok z cytryny

sól

olej roślinny

sos chrzanowy: 100 g chranu, 100 ml śmietany, sól, cukier

Sposób przygotowania:

Oczyścić i osuszyć filety rybne. Skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić. Roztrzepać jajka Filetowane kawałki ryby zanurzyć w mleku, następnie w mące, jajkach i obtoczyć bułce tartej. Usmażyć na oleju. Po wyjęciu z patelni odłożyć na papierowy ręcznik kuchenny do obsiąknięcia. Podawać z ziemniakami i sosem chrzanowym.

Na sos: Zetrzeć 100 g chrzanu, dodać śmietanę, sól, cukier.

SARMA - ROLADKI Z FARSZEM MIĘSNYM z Chorwacji

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty – ale uwaga, nie siekanej, tylko w główce

150g mięsa mielonego wieprzowego

350g mięsa mielonego wołowego

50g ryżu

100g wędzongo boczku 

200g żeberek

1-2 łyżki mąki

2 łyżki vegety

Przyprawy: sól, pieprz, przecier pomidowowy, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Jeśli nie możemy dostać główki kapusty kiszonej, można zagotować zwykłą główkę kapusty w słonej wodzie z octem. Z kapusty wyciąć głąb i twarde łodygi liści. Używamy tylko całych liści, które najpier dokładnie myjemy. Resztę kapusty możemy posiekać na paseczki. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Ryż ugotować al dente. Żeberka pokroić na kawałki. W misce wymieszać mięso mielone, sól, pieprz i paprykę. Dodać podsmażony boczek i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Nakładać ten farsz na liście kiszonej kapusty i zwinąć w roladki jak gołąbki. Końcówki liści docisnąć, żeby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Do garnka dać trochę tłuszczu i posiekanej w paski kapusty. Na tym układać sarmę. Na środku ułożyć żeberka. Zalać wodą tak, żeby przykryła wszystkie roladki. Dodać przecieru pomidorowego i vegety. Na wierzchu ułożyć pozostałą posiekaną kapustę. Przykryć garnek i całość zagotować na średnim ogniu.   

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować około 2 - 2,5 godziny. W razie potrzeby dolać wody. Całości nie mieszamy, żeby nie uszkodzić sarmy łyżką, ale od czasu do czasu można lekko wstrząsnąć garnkiem. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę i zagęścić nią sos. 

CHRUPIĄCA KACZKA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I CZERWONĄ KAPUSTĄ z Węgier

Składniki:

Pierś i udka z kaczki (ilość według uznania)

1 główka kapusty czerownej

2 jabłka

1,5 kg ziemniaków 

Smalec z gęsi

Sól z przyprawami

Pieprz

Brązowy cukier

Przyprawa do kaczki

kminek (opcjonalnie) 

Ocet balamiczny biały 

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej przygotować mięso: wetrzeć w nie sól z przyprawami i wstawić do lodówki do naciągnięcia. Następnego dnia  mięso wyłożyć na blachę i piec ze smalcem gęsim około 40 minut w temperaturze 150-180 °C (termoobieg) pod folią aluminiową. Po tym czasie zdjąć folię, żeby boki ładnie przypiekły się. W mięczyczasie skrapiać wytopionym tłuszczem. Kiedy mięso nabierze ładnego brązowego koloru, wyjąć kaczkę z piekarnika. Zachować sos z pieczenia, bez tłuszczu.

Tłuczone ziemniaki

W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki. Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem i wymieszać z sosem z pieczenia.

Kapusta

Czerwoną kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 5 minut. 2 jabłka zetrzeć i dodać do kapusty. Podusić razem na małej ilości oleju. Kiedy kapusta jest prawie gotowa, dodać 2 łyżki brązowego cukru. Dodać 1-2 łyżki białego octu balsamicznego. Doprawić do smaku solą. Dopiero na sam koniec dodać szczytpę pieprzu i kminku.

PIERNICZKI NORYMBERSKIE

Składniki:

6 jajek

180 g brązowego cukru

2 łyżki miodu

2 łyżka cynamonu

1 łyżka

1 szczypta soli

250 g mielonych migdałów

250 g mielonych orzechów laskowych

200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, rozdrobnionej w mikserze

200 g kandyzowanej skórki cytrynowej, rozdrobnionej w mikserze

ewentualnie okrągłe opłatki o średnicy 70 lub 90 mm

200 g kuwertury

Sposób przygotowania:

Jajka, cukier i miód ubić na pianę. Dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Ciasto rozprowadzić na opłatkach (wychodzi ok. 30 sztuk przy średnicy 90 mm lub ok. 40 sztuk  przy średnicy 70 mm).  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150° (w systemie góra-dół), ok. 20 minut. Po ostygnięciu posmarować kuwerturą. 

DOMOWY LIKIER WIŚNIOWY z Rumunii

Składniki:

2 kg wiśni z pestkami 

2 l podwójnie destylowanego alkoholu

2 kg cukru

2 l wody

Sposób przygotownia:

Wiśnie umyć, odzielić ogonki. Wiśnie razem z pestkami wymieszać z alkoholem w naczyniu szklanym z wąską szyjką. Odłożyć na tydzień do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Po tygodniu przyrządzić syrop z 2 kg cukru i 2 litrów wody. Gotować przez 2-3 minuty do rozpuszczenia cukru, następnie odstawić do schłodzenia. Schłodzony syrop wlać do wiśni i ostrożnie wstrząsnąć. Zakorkować naczynie i odstawić w ciemne chłodne miejsce na dwa miesiące. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych, ponieważ likier może pod ich wpływem stracić swój aromat i kolor.

Smacznego!

Aktualności
Najnowsze wiadomości z branży opieki domowej
Wszystkie aktualności

Poleć Hausengel innym i wygraj!

Drodzy opiekunowie, 1 października ruszył nasz konkurs dla polecających Hausengel, co oznacza dla Was dodatkowe korzyści. Nasi franczyzobiorcy otrzymują dodatkowe punkty za skuteczne rekomendacje w...

Sposoby na jesienną chandrę

Lato się żegna, jesień puka do drzwi. Dni stają się coraz krótsze, słońca jest coraz mniej, zmienia się pogoda, a wraz z nią nasze samopoczucie, zwane potocznie jesienną chandrą. Stajemy się bardziej...

Rozstrzygnięcie konkursu wakacyjnego

Lato dobiega końca, a wraz z nim rozwiązanie naszego wakacyjnego konkursu dla opiekunek i opiekunów Hausengel. Spośród wszystkich naszych franczyzobiorców, którzy pomiędzy 01.06 a 31.08.2022 podjęli...