Schliessen
Schliessen

Domowe sposoby na jesienne przeziębienie – nie tylko dla opiekunek!

Okres jesienno-zimowy, to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Większość z nas boryka się w tym okresie z osłabieniem organizmu i kiepskim samopoczuciem. Osoby wyjeżdżające za granicę do opieki, są w większym stopniu narażone na kontakt z chorobotwórczymi drobnoustrojami, dlatego dobrze jest zadbać o swoją odporność jeszcze przed wyjazdem na zlecenie. W aptekach półki uginają się od nadmiaru leków na przeziębienie. Jednak warto wspomagać swój system immunologiczny także naturalnymi sposobami leczenia przeziębień, jakie stosowały latami nasze babki i prababki.

Czosnek – zwany jest naturalnym antybiotykiem, wykazuje działanie bakteriobójcze, dzięki czemu łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych. Najlepiej sprawdza się w swojej surowej postaci. Choć jego zapach jest dla niektórych nieprzyjemny, warto go jeść codziennie, aby uchronić się od infekcji i wzmocnić odporność organizmu. Można go rozgnieść i rozsmarować na kromce chleba np. z masłem lub pić z ciepłym mlekiem. Proste, tanie i skuteczne.

Syrop z cebuli – gdy tylko pojawia się katar lub kaszel warto sobie przygotować i pić syrop z cebuli. Cebula podobnie jak czosnek jest bogata w bakteriobójcze substancje, które są w stanie pokonać nawet te odporne na antybiotyki bakterie. Jest bogata także w witaminę C. Podstawowymi produktami do zrobienia syropu są cebula pokrojona w kostkę i cukier, którym zasypujemy cebulę. Najlepiej zrobić to w słoiku, odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce i syrop gotowy do spożycia. Druga, bogatsza opcja, to zalanie pokrojonej cebuli miodem, dodanie czosnku, odrobiny imbiru i soku z cytryny.

Miód – jego dobrodziejstwo i właściwości znane były już w starożytnej Grecji. Oczyszcza organizm z toksyn i pozytywnie stymuluje układ odpornościowy. Można spożywać go łyżeczką bezpośrednio ze słoiczka (łyżeczka dziennie wystarczy) lub rozsmarować na kanapce. Wiele osób dodaje miód do herbaty, trzeba jednak pamiętać, że aby miód zachował swoje właściwości, nie należy dodawać go do płynów cieplejszych niż 40°. Najlepiej zakupić miód od pszczelarza. Decydując się na zakup w sklepie należy koniecznie sprawdzić etykietę. Miody pochodzące z mieszanek spoza Unii Europejskiej mogą być szkodliwe i zawierają więcej cukrów niż prawdziwego miodu. Warto zapłacić trochę więcej, ale kupić miód dobrej jakości i cieszyć się jego pozytywnym wpływem na naszą odporność.

To tylko nieliczne przykłady na naturalne wsparcie naszej odporności, ale bardzo skuteczne. Dbajmy o siebie i swoje zdrowie, bo aby móc opiekować się innymi, sami musimy być w formie!